Ekološka akcija u Ivanić-Gradu: Zajednička sadnja stabala na “Zelenjaku” za zeleniju budućnost

Jučer je u Sportskom parku Zelenjak održana akcija zajedničke sadnje stabala u sklopu projekta „Hrvatska – prirodno tvoja“, koju je organizirala Hrvatska turistička zajednica. Dio sredstava za nabavu sadnica osigurao je i Grad Ivanić-Grad, a posađeno je ukupno 30 stabala. U akciji je sudjelovalo oko 60 sugrađana, uključujući brojne obitelji s djecom. Sadnja je provedena pod stručnim vodstvom krajobraznih arhitektica Srne Krtak i Kristine Komšo te šumara Zlatka Bublića. Organizatori su zahvalili svima na sudjelovanju, naglasivši važnost ovakvih inicijativa za očuvanje okoliša.

Srna Krtak, krajobrazna arhitektica, objasnila je: „Na prostoru Sportskog parka Zelenjak posađena je 31 sadnica različitih vrsta, uključujući hrast lužnjak, crnu johu, crvenolisni javor, crvenolisnu i običnu bukvu, kesten te šumarak s crnim i bijelim dudom. Birane su vrste prilagođene ovom podneblju, većinom autohtone, uz dodatak nekoliko koje su već prisutne u parku, poput crnog bora. Također smo birali vrste s plodovima, kao što su kesten i dud. Građanima smo pružili upute o sadnji, a svatko je dobio listić s informacijama o biljnoj vrsti koju su zasadili.

Krtak je istaknula i šire koristi ove akcije: „Osim estetskog i dekorativnog doprinosa, sadnja drveća ima važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Drveće pomaže u smanjenju toplinskih otoka, poput onog u Sportskom parku, te doprinosi općoj kvaliteti zraka i stvaranju prirodnog hlada, što je posebno važno u ljetnim mjesecima.

Gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, pohvalio je akciju i istaknuo njezinu važnost za lokalnu zajednicu: „Ova sadnja drveća prilagođenog našem podneblju izuzetno je značajna. Zahvaljujem Turističkoj zajednici, Gradu i svima koji su sudjelovali u nabavci sadnica. Danas ćemo posaditi više od 30 stabala koja će pridonijeti smanjenju toplinskog otoka u Sportskom parku, gdje se okuplja mnogo ljudi, posebno ljeti. Drago mi je što vidimo toliko djece i mladih. Sadimo stabla koja će stvoriti prijeko potreban hlad u nadolazećim godinama. Činjenica da sadimo deset puta više stabala nego što uklanjamo potvrđuje našu predanost zelenim površinama.

Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Grada Ivanić-Grada, dodala je: „Dan zajedničke sadnje u sklopu projekta ‘Hrvatska – prirodno tvoja’ omogućio nam je da ozelenimo Sportski park Zelenjak. Uz sredstva Hrvatske turističke zajednice, dodali smo i financijska sredstva Grada i Turističke zajednice. Cilj je smanjiti temperaturu na prostoru parka, gdje se okuplja velik broj ljudi, i stvoriti kvalitetniji prostor za naše sugrađane i posjetitelje. Sudionici su dobili upute o pravilnom načinu sadnje i listiće s informacijama o zasađenim vrstama, a organizirali smo i okrjepu te poklon pakete. Uistinu smo proveli ugodno zajedničko poslijepodne.

Ova inicijativa ne samo da doprinosi ljepoti i estetskoj vrijednosti prostora, već ima i ekološke benefite jer sadnja stabala smanjuje učinak toplinskih otoka, poboljšava kvalitetu zraka te stvara ugodan prostor za boravak građana i posjetitelja tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Sportskom parku Zelenjak ovime je dodana dodatna vrijednost koja će se osjetiti u godinama koje dolaze.

Tekst&Foto: Zoran Ožetski

2024-10-27T07:24:39+01:0027. Listopad, 2024.|Novosti|