Tradicionalni Kundekovi dani u Cagincu: Očuvanje baštine kroz pjesmu i ples

Jučer su u Cagincu održani 16. “Kundekovi dani”, tradicionalna večer folklora koja okuplja ljubitelje kulturne baštine i narodnih običaja. U bogatom programu, osim domaćina KUD-a Đuro Kundek, nastupili su i KUD “Lovro Ježek” iz Marije Bistrice te KUD “Tišina” iz Martinske Vesi, oduševivši publiku svojim izvedbama.

Ova manifestacija održava se u čast Đure Kundeka (1854.-1901.), nekadašnjeg gradonačelnika Ivanić-Grada, koji je svojim zalaganjem i osobnim sredstvima dao značajan doprinos razvoju obrazovanja na tom području. Njegov trud prepoznat je u osnivanju osnovne škole u Cagincu, čime je ostavio neizbrisiv trag u obrazovnom sustavu Ivanić-Grada.

Manifestaciji je, osim brojnih mještana i gostiju, prisustvovao i gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, koji je tom prilikom izjavio: Prvo želim iskazati podršku cijele gradske uprave Ivanić-Grada, kao i svoju osobnu podršku kulturno-umjetničkim društvima na području našeg grada. Ta društva opstaju i trude se sačuvati našu bogatu tradiciju Moslavine i Posavine, a ta tradicija je podijeljena među društvima koja djeluju na području grada i čuvaju te vrijednosti. Ovdje u Cagincu, KUD ‘Đuro Kundek’ godinama, desetljećima, radi i opstaje zahvaljujući ljudima koji su angažirani upravo na tome. Riječ je o tradiciji i manifestaciji koju podržavamo, a meni je izuzetno drago što sam danas ovdje s njima.

Grad, naravno, minimalno što može učiniti jest poboljšati uvjete rada tih društava, osigurati materijalna sredstva za njihovo djelovanje te kontinuirano raditi na poboljšanju uvjeta u kojima vježbaju i održavaju svoje probe. Drago mi je što mogu biti ovdje u Cagincu, podržati rad KUD-a ‘Đuro Kundek’, i vjerujem da pred društvom stoji svijetla budućnost.

Posebno me raduje vidjeti mlade ljude koji su uključeni u rad društva. Dok se starije generacije polako povlače, mladi preuzimaju odgovornost i vode društva dalje, što je znak da će ova tradicija i dalje živjeti. U našim ruralnim sredinama, nositelji društvenog života su uglavnom kulturno-umjetnička društva ili vatrogasna društva, ovisno o zajednici. To je naša tradicija i treba ju podržavati te se nadati da će trajati još dugo.

Predsjednica KUD-a Đuro Kundek, Nevenka Vidaković Matija, dodatno je pojasnila aktivnosti društva: KUD Đuro Kundek sastoji se od dvije sekcije – plesne i pjevačke. Tijekom godine organiziramo tri glavna programa: Večer uz pjesmu, Kundekove dane i božićni koncert.

Ovo su već 16. Kundekovi dani, koji se tradicionalno održavaju svake godine. Prošle godine smo obilježili 15. obljetnicu velikim programom u Pučkom otvorenom učilištu, gdje je sudjelovalo više kulturno-umjetničkih društava no, ove godine, zbog manjeg prostora, imamo samo dva gostujuća društva – KUD Lovro Ježek iz Marije Bistrice i KUD ‘Tišina’ iz Martinske Vesi. Kundekove dane obilježavamo pjesmom i plesom, prikazujući različite koreografije, posebice iz Prigorja i Zagorja, dok je cilj očuvati tradiciju, privući ljude, a posebno djecu, da se upoznaju s našom kulturnom baštinom.

Upravo zato pozivamo i druga kulturno-umjetnička društva, kako bi pokazali svoju tradiciju. Trenutno imamo oko 25 aktivnih članova. Najstariji član ima 65 godina, dok je najmlađi član u dobi od 18 godina.

Vidaković Matija je najavila i nadolazeći božićni koncert KUD-a Đuro Kundek, koji će se održati 14. prosinca, pozivajući sve zainteresirane da prisustvuju tom događaju.

Kundekovi dani svake godine okupljaju ljubitelje folklorne umjetnosti te predstavljaju značajan događaj za lokalnu zajednicu, čuvajući sjećanje na velikog dobročinitelja i promicatelja obrazovanja.

Tekst&foto: Zoran Ožetski

2024-10-20T11:13:36+02:0020. Listopad, 2024.|Novosti|