Župa sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu uz svečanu misu proslavila 220. obljetnicu osnutka

U nedjelju, 6. listopada, Župa sv. Petra apostola u Ivanić-Gradu svečano je obilježila 220. obljetnicu osnutka. Svečano misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić, a uz njega su bili i domaći župnik Branko Koretić te brojni vjernici koji su ispunili prostor ispred Pastoralnog centra župe. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, čime je dodatno naglašena važnost ove obljetnice za cijelu lokalnu zajednicu.

Uvodnu riječ održao je župljanin dr. Mile Marinčić, koji je okupljenima približio povijest župe, istaknuvši kako je odluku o osnutku samostalne župe u Ivanić-Gradu donio osobno car Franjo I. još 1804. godine. Posebno je naglasio bogatu povijest župe i njene duhovne vođe, uključujući prvog župnika Juraja Terihaja, a zatim Ivana Ivančića koji je ustoličen u siječnju 1805. godine.

Biskup Košić je u svojoj homiliji zahvalio Bogu na proteklim stoljećima postojanja župe, spomenuvši i poznate Ivanićgrađane kao što su nadbiskup Juraj Posilović, povjesničar Ivan Švear i biskup Josip Lang, te poručio kako je župa kroz svoju povijest prošla kroz razne izazove i radosti. Biskup je istaknuo važnost rađanja i odgoja djece u obiteljima, te naglasio kako su vjernici žive zajednice Crkve, a ne samo njene zgrade.

Posebno je ukazao na obnovu župne crkve nakon potresa, koja bi uskoro trebala biti dovršena, naglašavajući kako su crkve potrebne samo ako su ispunjene vjernicima. „Djeca su naša budućnost,“ poručio je biskup, istaknuvši važnost obiteljskih vrijednosti i očuvanja hrvatskog naroda kroz rađanje i odgoj nove generacije vjernika.

Na kraju misnog slavlja, župnik Branko Koretić zahvalio je Bogu i svima onima koji su se u proteklih 220 godina ugradili u život ove župe, ističući kako su vjernici, njihova srca i zajedništvo, ono što čini pravu snagu župe.

Mješoviti župni zbor svojim je pjesmama obogatio liturgijsko slavlje, a uz brojne okupljene vjernike, proslavi je prisustvovao i gradonačelnik Leš, čime je još jednom potvrđena važnost duhovne i društvene povezanosti zajednice Ivanić-Grada.

Zoran Ožetski

2024-10-07T12:26:10+02:007. Listopad, 2024.|Novosti|