Ivanić-Grad obilježio Svjetski dan turizma: Turistički uspjesi i planovi za budućnost

Jučer je u Ivanić-Gradu obilježen Svjetski dan turizma, događanje koje okuplja ugostitelje, iznajmljivače, djelatnike u kulturi, poljoprivredi, zdravstvu, predstavnike udruga te ostale dionike koji doprinose turističkom razvoju ovog kraja. Ovo je bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava, pregled rezultata protekle sezone i razgovor o planovima za budućnost. Turizam, kao interdisciplinarni sektor, povezuje različite sudionike u razvoju turističkih proizvoda, povećanju vidljivosti destinacije i ostvarivanju sve boljih turističkih rezultata.

Ana Gašparović, direktorica Turističke zajednice Ivanić-Grada, izrazila je veliko zadovoljstvo postignutim rezultatima i osvrnula se na ključne aspekte koji su doprinijeli rastu turizma u Ivanić-Gradu tijekom protekle godine. Istaknula je kako su brojke pokazale značajan napredak, te da je vidljivost destinacije na turističkoj karti znatno porasla. Također je naglasila kako je došlo do produženja boravka gostiju u destinaciji, što se može pripisati raznolikoj i bogatoj turističkoj ponudi.

Izuzetno smo zadovoljni rezultatima, kako brojem posjetitelja, tako i vidljivošću naše destinacije. Primijetili smo da gosti sada ostaju dulje u Ivanić-Gradu, što je izravna posljedica diversificirane ponude koju nudimo. Već u prvom dijelu godine otvorena su dva nova smještajna objekta, a do kraja godine očekujemo otvaranje još jednog, čime se dodatno povećava broj smještajnih kapaciteta. Ovi rezultati su dokaz da radimo na uravnoteženom i ravnomjernom turističkom razvoju grada,“ rekla je Gašparović.

Gašparović je posebno naglasila važnost zajedničkog djelovanja svih sudionika u turizmu, dodajući kako je lokalna zajednica ključni partner u tom procesu. „Drago nam je što lokalna zajednica prepoznaje i podržava naš rad, jer turizam nije sektor koji može djelovati izolirano. On mora surađivati s ostalim granama gospodarstva kako bi se donijela konkretna korist za cijelu zajednicu. Naša suradnja s gradom Ivanić-Gradom, turističkom zajednicom i ostalim dionicima ključna je za postizanje ovih uspjeha,“ dodala je.

Gašparović je spomenula i pozitivne trendove u strukturi posjetitelja, pri čemu se omjer domaćih i stranih gostiju sve više izjednačava. „Tradicionalno smo imali omjer 70:30 u korist domaćih gostiju, ali sada vidimo da se taj omjer smanjuje, te je trenutno 60:40. To znači da sve više stranih gostiju prepoznaje potencijal naše destinacije. Primjećujemo i povećanje broja kampera, što nam ukazuje na potrebu za dodatnim kamping kapacitetima, jer smatramo da je to izvrsna poslovna prilika,“ pojasnila je.

Tijekom ljetnih mjeseci, dodala je, promovirani su rekreativni sadržaji, a bazeni Naftalan zabilježili su impresivan rast od 33% više dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. „Ivanić-Grad se može pohvaliti turističkom ponudom tijekom cijele godine, bilo da se radi o rekreativnom, kulturnom ili zdravstvenom turizmu. Upravo nas očekuje naša najznačajnija manifestacija, Bučijada, koja slavi jedno od naših tri ‘crna zlata’ – bučino ulje,“ zaključila je Gašparović.

Tomislav Cuvaj, zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada, također je izrazio zadovoljstvo rezultatima te naglasio važnost suradnje, istaknuvši ključne ljude koji stoje iza turističkog uspjeha grada.

S velikim trudom, radom i izlaganjem postigli smo izvrsne rezultate, a posebno bih želio pohvaliti našu suradnju s direktoricom Turističke zajednice, koja je zaista bila na najvišoj razini. Sve što je ona zamislila i provela u djelo ispalo je fantastično. Počevši od inovativnog projekta kukuruznog labirinta, koji je privukao pažnju i izvan granica naše regije, pa do ostalih manifestacija i projekata, svi su oni postigli značajan uspjeh.

Kad govorimo o turizmu u Ivanić-Gradu, možemo biti vrlo ponosni. Vidimo to po rezultatima i brojkama koje ne lažu – naši pokazatelji su sjajni. Ponosan sam što vidimo sve više posjetitelja u Ivanić-Gradu. To je jasan znak da radimo prave stvari,“ rekao je Cuvaj.

Dodao je i kako su bitne prave osobe na pravim mjestima, te da je turistički sektor u Ivanić-Gradu u dobrim rukama. „Direktorica Turističke zajednice se pokazala izuzetno uspješnom u svojoj ulozi, i rezultati govore sami za sebe. Vidimo konkretan napredak, a svi ovi uspjesi rezultat su dobre suradnje i koordinacije,“ zaključio je Cuvaj.

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Ivanić-Gradu pružilo je priliku za konstruktivni dijalog i stvaranje novih planova za budući turistički razvoj. Okupljeni dionici složili su se da je pred gradom još mnogo mogućnosti, kako kroz daljnji razvoj smještajnih kapaciteta, tako i kroz povećanje atraktivnosti turističkih sadržaja tijekom cijele godine.

tekst &foto: Zoran Ožetski

2024-09-28T11:03:53+02:0028. Rujan, 2024.|Novosti|