Novi projekt Ivanić-Grada i DHMZ-a: Automatizacija praćenja klimatskih uvjeta

Grad Ivanić-Grad i Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) surađuju na „Projektu modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC“, koji se financira iz strukturnih fondova Europske unije. Cilj projekta je modernizacija postojeće meteorološke mreže kroz automatizaciju i modernizaciju postojećih te postavljanje novih meteoroloških postaja, uključujući i ovu u Gradu Ivanić-Gradu.

Meteorološke postaje igraju ključnu ulogu u prikupljanju podataka o vremenskim i klimatskim uvjetima, što je važno za znanstvena istraživanja koja utječu na različite aspekte ljudske djelatnosti, uključujući poljoprivredu, šumarstvo, vodoprivredu i promet. Osim toga, meteorološki podaci koje prikupljaju ove postaje koriste se za međunarodnu razmjenu informacija u okviru Svjetske meteorološke organizacije, omogućujući globalno praćenje atmosferskih uvjeta.

Lokacija buduće hidrometeorološke postaje je na k.č.br. 2/1 k.o. Breška Greda, koja je trenutno korištena kao aerodrom. Ta lokacija je odabrana zbog svoje idealne pozicije za postavljanje opreme potrebne za praćenje vremenskih prilika. Grad Ivanić-Grad i DHMZ osigurali su sve potrebne uvjete za uspostavljanje i redovan rad automatske meteorološke postaje u Breškoj Gredi, koja će omogućiti kontinuirano praćenje meteoroloških i klimatoloških parametara na lokalnoj razini.

Klimatske promjene postaju sve značajniji izazov za društvo, a prikupljanje preciznih podataka o vremenskim uvjetima i klimatskim trendovima ključno je za njihovo razumijevanje i prilagodbu na lokalnoj razini. Meteorološke postaje, poput one u Ivanić-Gradu, doprinose sustavnom praćenju promjena u atmosferi, kao i analiziranju ekstremnih vremenskih događaja poput oluja, suša i poplava, koji su sve češći zbog promjena klime.

Za građane Ivanić-Grada, ova nova postaja imat će značajan utjecaj. Redoviti i precizni meteorološki podaci bit će od velike važnosti za lokalne poljoprivrednike, kojima je praćenje klimatskih promjena presudno za planiranje i optimizaciju proizvodnje. Također, građani će imati bolji uvid u vremenske uvjete, što će omogućiti bolju pripremu i zaštitu od potencijalnih vremenskih nepogoda.

Radovi na postaji započinju krajem rujna, a izvođač radova je tvrtka MONTEL d.o.o. Planirano je da radovi budu dovršeni do sredine listopada 2024., nakon čega će postaja biti spremna za rad.

2024-09-24T14:39:09+02:0024. Rujan, 2024.|Novosti|