Gradonačelnik Leš posjetio prvašiće i uručio im ‘Kreativne kutije’ za uspješan početak školovanja

Danas je gradonačelnik Ivanić-Grada, Javor Bojan Leš, u pratnji zamjenika Tomislava Cuvaja, posjetio učenike “prvašiće” na prvi školski dan. Tom prilikom prvašićima je uručio poseban poklon od Grada – “Kreativnu kutiju”, set pribora za likovnu kulturu. Grad Ivanić-Grad, kroz ovu inicijativu, nastavlja ulagati u obrazovanje i poboljšanje uvjeta za sve učenike.

Ova ‘Kreativna kutija’ sadrži sve što je potrebno za sat likovne kulture, čime našim najmlađima omogućujemo kreativno izražavanje od samog početka njihovog školovanja. Ulaganje u obrazovanje nije samo materijalno, već i ulaganje u budućnost naše djece“, istaknuo je gradonačelnik Leš.

Ove godine, ukupno 140 učenika prvih razreda osnovnih škola na području Grada Ivanić-Grada primit će ovaj poklon, čime grad potvrđuje svoju predanost unapređenju obrazovnih uvjeta.

Gradonačelnik Leš dodatno je naglasio važnost ulaganja u obrazovanje i olakšavanja financijskog tereta roditeljima: „Mogu izraziti zadovoljstvo s time što smo uspješno pripremili prvi školski dan za naše prvašiće. Posebno mi je drago što smo u nekim školama, poput one u Graberju, ove godine upisali jedan razred više prvašića u odnosu na prošlu godinu. To je pozitivan znak u kontekstu broja djece i općenito demografske situacije u našoj državi. Ove godine smo svim našim prvašićima poklonili set pribora u vrijednosti od 43 eura po djetetu, što će olakšati roditeljima u pokrivanju troškova. Također, želim podsjetiti roditelje da imaju pravo na 50 eura pomoći, koju mogu zatražiti putem gradske uprave. Ova pomoć nije samo za prvašiće, već za sve školarce.

Nastavak ulaganja u obrazovnu infrastrukturu

Gradonačelnik Leš istaknuo je i važnost infrastrukturalnih ulaganja u obrazovanje:”Posebno sam ponosan na obnovu škole Đure Deželića u centru koja sada izgleda predivno. Obišao sam učionice i ravnatelja te s veseljem najavljujem da će uskoro započeti energetska obnova te škole, a u planu je i dogradnja nove sportske dvorane i dodatnih učionica. Time ćemo osigurati da se cijela škola može prebaciti na jednosmjensku nastavu, kao što je već slučaj u drugim školama u našoj okolici.

Grad Ivanić-Grad osigurao je značajna sredstva u proračunu za 2024. godinu za sufinanciranje obrazovnih materijala i isplatu novčane pomoći kako bi olakšao roditeljima pripremu za školsku godinu. Ukupno 93.300,00 € bit će namijenjeno ovim mjerama – 13.300,00 € za obrazovne materijale i 80.000,00 € za financijsku pomoć. Obrazovni materijali financirat će se za ukupno 1.093 učenika od prvog do osmog razreda.

Pomažemo roditeljima smanjiti financijski teret kupovine školskih potrepština, čime istovremeno potičemo djecu na odgovorno ponašanje i stvaranje dobrih navika. Iako iznos nije velik, vjerujem da će razveseliti naše učenike i pomoći im da s osmijehom zakorače u novu školsku godinu“, dodao je Leš.

Povećanje kapaciteta školskih boravaka

Osim ulaganja u materijalnu podršku, gradonačelnik je istaknuo važnost osiguravanja cjelodnevnog boravka za učenike:”Grad je također osigurao cjelodnevni boravak za prvašiće i učenike drugog razreda u prostorima Veleučilišta Ivanić-Grad. U razgovoru s ravnateljem, prepoznata je potreba za proširenjem tog boravka i na treće i četvrte razrede, i nadamo se da ćemo to moći realizirati kroz izgradnju novih učionica na lokaciji Ćačkog doma. Također, u Žeravincu postoji potreba za dodatnim razrednim prostorom.

Grad Ivanić-Grad će uz navedene materijalne potpore isplaćivati novčanu pomoć u iznosu od 50 € po djetetu, koja je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola, kao i mlađim punoljetnicima do 18. godine života. Ova mjera dodatno naglašava predanost Grada pružanju pomoći obiteljima i djeci u poboljšanju kvalitete njihovog obrazovanja.

Gradonačelnik i njegov tim izrazili su zadovoljstvo prilikom posjeta te zaželjeli prvašićima i svim ostalim učenicima uspješnu školsku godinu.

Zoran Ožetski

2024-09-11T03:31:20+02:009. Rujan, 2024.|Novosti|