Kako zaštititi svoj dom od provalnika tijekom godišnjeg odmora: Jednostavni savjeti za sigurnost

Godišnji odmori vrijeme su za opuštanje i uživanje, ali isto tako predstavljaju priliku za provalnike. Postoji nekoliko jednostavnih postupaka koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoju kuću dok ste odsutni. Imajte na umu da ovo nisu savjeti za potpunu sigurnost doma, već samo neki savjeti koji mogu odvratiti potencijalnog provalnika. Prema statistikama, oko 30% provala događa se kroz neosigurana vrata i prozore, što pokazuje koliko je važno poduzeti preventivne mjere.

Obavijestite susjede: Dobri odnosi sa susjedima mogu biti ključni za sigurnost vašeg doma. Obavijestite ih o svom odsustvu i zamolite ih da obrate pažnju na sumnjive aktivnosti oko vaše kuće. Ako imaju vaš kontakt, mogu vas obavijestiti u slučaju bilo kakvih neobičnih događaja.

Koristite timere za svjetla: Instalacija timera na unutarnja i vanjska svjetla može stvoriti iluziju da je netko kod kuće. Podešavanje svjetala da se pale i gase u različitim intervalima može dodatno zbuniti potencijalne provalnike.

Zamolite nekoga da pokupi poštu: Pretrpano sandučiće ili gomila reklama na pragu su jasan znak da nema nikoga kod kuće. Zamolite prijatelja ili susjeda da redovito prazni vaše sandučiće i uklanja reklame.

Ne objavljujte planove na društvenim mrežama: Iako je primamljivo podijeliti slike i planove s odmora na društvenim mrežama, ovo može biti pozivnica za provalnike. Podijelite svoje uspomene nakon što se vratite kući.

Osigurajte vrata i prozore: Prije nego što krenete na put, provjerite jesu li sva vrata i prozori zaključani. Razmislite o ugradnji dodatnih sigurnosnih brava ili šipki za prozore. Moderni sigurnosni sustavi mogu uključivati kamere i senzore pokreta, što dodatno povećava sigurnost.

Ostavljajte tragove aktivnosti: Ako imate vrt, zamolite nekoga da ga povremeno zalije i pokosi travu. Također, postavljanje automobila prijatelja ili člana obitelji na vašem prilazu može ostaviti dojam da je kuća nastanjena.

Instalirajte alarmni sustav: Moderni alarmni sustavi nude niz opcija koje mogu značajno poboljšati sigurnost vašeg doma. Neki od njih omogućuju i daljinsko praćenje putem aplikacija, što vam omogućuje da budete informirani o stanju vašeg doma u svakom trenutku.

Primjena ovih savjeta može vam pomoći da se opustite i uživate u svom godišnjem odmoru, znajući da je vaš dom siguran. Priprema je ključna, a malo dodatnog truda može značajno smanjiti rizik od provale.

O.Z.

2024-08-01T09:30:10+02:001. Kolovoz, 2024.|Novosti, Zanimljivosti|