Povijesna postrojba zapucala iz topa

Dolaskom toplijeg vremena, Povijesna postrojba Ivanić-Grada ponovo je započela sa uvježbavanjem svojeg vojnog postroja. Kako je krajem prošle godine zahvaljujući financijskoj pomoći grada i županije postrojba nabavila repliku topa iz 1750.g., došlo je vrijeme i za njegovu uporabu.

U subotu 29.veljače na streljani u Topolju pripadnici vojnog postroja PPIG-a izvršili su prvo probno pucanje iz topa. Ispitane su razne varijante punjenja crnog baruta i papira kako bi se došlo do optimalne glasnoće pucnja.

Top, izrađen u radionici poduzeća TOP-Krišto, pokazao se izuzetno kvalitetnim i efektnim oruđem kojim će pripadnici PPIG-a obogatiti svoje nastupe na području Ivanić-Grada i brojnim gostovanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Također, izvedeno je i pucanje iz pušaka M-1753 za nove pripadnike vojnog postroja koji još iz istih nisu pucali.

Rad vojnog postroja PPIG-a nastavlja se po planu Zapovjedništva, a koji uključuje uvježbavanja strojevih radnji postroja, održavanje sredstava, te gostovanja na raznim manifestacijama. Prvi naredni izlazak PPIG-a je gostovanje u Požegi 14.03. povodom blagdana sv. Grgura i dana Grada Požege.

PPIG i dalje vrši prijem novih članova koji su spremni odvojiti dio svojeg slobodnog vremena i doprinijeti promociji našeg Grada i njegove bogate vojne povijesti. Novi članovi mogu se javiti svaki ponedjeljak u 20,00 sati u prostorijama Doma hrvatskih branitelja, Omladinska 30.

2020-03-02T13:29:07+01:002. Ožujak, 2020.|Novosti|