U Ivanić-Gradu održana godišnja skupština Zbora rukometnih sudaca Zagrebačke županije

Početkom veljače, u petak, 9.veljače 2018., u Ivanić-Gradu održana je redovita godišnja skupština Zbora rukometnih sudaca Zagrebačke županije nakon koje je na svečan način obilježeno 60 godina od osnutka Zbora rukometnih sudaca Ivanić-Grad, koji je bio preteča današnjeg Županijskog zbora.

O povijesti Zbora govorili su Milorad Golner i sam sudionik dobrog dijela tih događanja, te tajnik Rukometnog saveza Zagrebačke županije Zvonko Barilić.

Nakon što je od početka pedesetih godina prošlog stoljeća na ovom području igrao rukomet u veljači 1958. godine osnovan je ZRS Ivanić-Grad na inicijativu rukometnih entuzijasta Mladena Derifaja i Cvjetka Kralja koji je bio i prvi predsjednik , a kasnije i izabran za počasnog predsjednika Zbora. Prvo predavanje, odnosno tečaj za rukometne suce 1958. godine u Ivanić-Gradu održao je Zvonimir Jurić iz Zagreba.

Zbor je bio dio Rukometnog podsaveza Ivanić-Grad koji je djelovao na području od Nove Gradiške do Zagreba, te Općinskog rukometnog odbora Ivanić-Grad. Formiranjem županija u Republici Hrvatskoj Zbor je djelovao na području Sisačko-moslavačke, a promjenom granica 2000. godine na području zagrebačke županije. Osnivanjem Rukometnog saveza Zagrebačke županije ZRS Ivanić-Grad postao je članom istog te proširio svoje djelovanje. Kako je to bio jedini Zbor na području naše županije u siječnju 2012. godine izvršen je preustroj u Zbor rukometnih sudaca Zagrebačke županije. Danas Zbor ima 71-og člana i to u svim sredinama gdje djeluju rukometni klubovi i svi su osposobljeni za obavljanje službenih dužnosti suca, nadzornika zapisničara i mjeritelja vremena na rukometnim utakmicama.

Svečanosti su pored članova prisustvovali mnogobrojni gosti, a ista je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Ivanić-Grada Javora Bojana Leša koji je i sam bio član Zbora, a zbog njegove spriječenosti ovom prilikom zamijenili su ga dogradonačelnici Željko Posilović i Tomislav Cuvaj koji je čestitao sucima jubilej i zaželio uspješan rad u narednim desetljećima.

Predsjednik Zbora rukometnih sudaca Zagrebačke županije Marin Šimić pročitao je odluku o dodjeli plakete prvom i počasnom predsjedniku Zbora rukometnih sudaca Ivanić-Grad Cvjetku Kralju koja je posmrtno uručena njegovom sinu Tiboru, a koji se emotivnim govorom zahvalio u ime obitelji Kralj.

Na kraju svečanosti svoje čestitke uputio je i predsjednik Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslav Ivić koji je u ime Saveza za zahvalu Zboru dodijelio spomen plaketu.

Foto: Zdenko Vanjek

2018-02-16T13:03:51+01:0016. Veljača, 2018.|Sport|