U galeriji POU Ivanić-Grad otvorena je izložba mlade umjetnice Vedrane Krivec

Jučer, u večernjim satima zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj otvorio je izložbu slika mlade umjetnice Vedrane Krivec iz Ivanić-Grada. Ovom iznimnom i nadasve zanimljivom izložbom započinje ovogodišnji program u galerijskom prostoru POU Ivanić-Grad.

Petra Korbus, mag.hist.art., mag.museol. predstavila je autoricu izložbe Vedranu Krivec i njen rad:
„PROCES“
Mlada umjetnica Vedrana Krivec pohađala je školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (odjel metala), nakon čega je studirala dizajn nakita na učilištu Profokus. Živi u Ivanić Gradu, gdje u Pučkom otvorenom učilištu po prvi puta ima svoju izložbu. Iako je njena primarna zanimacija dizajn i izrada nakita, domaćoj publici je odlučila predstaviti svoje stvaralaštvo kroz slikarski medij.

Serija od šest slika, simboličkog naziva „Proces“, nastala je u slikarskoj tehnici akrilika. Paleta boja je ograničena na crvenkaste i plavičasto-zelene tonove. Prikaze odlikuje jednostavnost, bez suvišnih detalja, a obilježeni su i kompleksnom misaonom dubinom. Svojom umjetnošću autorica progovara o pitanjima identiteta, o vlastitim spoznajama, shvaćanju i osvještavanju sebe. Čovjek treba uvijek biti usmjeren na vlastiti razvoj, na pobjedu nad samim sobom u smislu pomicanja svojih granica, ali isto tako razotkrivanje i upoznavanje osobnih strahova. „Afirmacija“ u obliku ptice raširenih krila, simbol duše i nebeskih prostranstava, a može se reći i neustrašivosti, svijetu poručuje: „Ja sam stigla. Napravit ću po svome.“ Jer gotovo svaki čovjek sputan je vlastitim strahom, od neuspjeha, nedostatnosti ili nesposobnosti. Samo upoznavanjem i prihvaćanjem svojih strahova možemo im se suprotstaviti i iskoristiti ih kao „pogonsko gorivo“ za napredak i ostvarenje snova koji vode do oslobađanja sebe i vlastite slobode, kako kaže Vedrana.

Autorica govori kako se „Proces“ odnosi na životni proces, gdje su izlaz iz negativnih životnih situacija pozitivne misli i želja da budemo bolji od jučerašnjeg sebe. Kroz svoju umjetnost, mlada umjetnica teži oslobođenju duha, sreći i zadovoljstvu kao možda nedosanjanom snu naše tmurne svakodnevice s brojnim problemima, koje društvo tako slikovito i često opisuje. Utjecaj okoline te vrste svakako utječe na mišljenje pojedinca o samom sebi i ometa proces traženja „sebe“. Kako se oduprijeti sveopćoj depresiji? Gledanjem na svijet optimističnim pogledom koji rađa pozitivne misli. Iako je Dafne pobjegla od svoje nevolje – nasrtljivog boga Apolona preobrazivši se u stablo, svojom „Metamorfozom“ umjetnica poziva na izlazak iz kore, odnosno oklopa i na hrabrost suočiti se s nedaćama, s nadom i vjerom u sebe.

Emocionalna i duhovna dubina slike sažeti su u jednom liku na svakoj slici, koji je snažan simbol-nositelj dramatičnosti kompozicije i, naravno, poruke djela. Nadrealističkim motivima naglašen je proces razvoja, duša koja se preobražava, mijenja i oslobađa. Odbacuje mogućnost da je loši doživljaji zagušuju, nego se uzdiže. Poput smiraja nakon oluje, preuzima život u vlastite ruke. Razvila se spoznaja da je čovjek sam krojač svoje sudbine i sam odlučuje što učiniti s vremenom koje mu je dano. Umjetnica želi reći da uvijek ima nade. Sutra je novi dan i sami odlučujemo što ćemo izabrati od onoga što nam donosi.

Petra Korbus, mag.hist.art., mag.museol.

Izložba je otvorena do 05. veljače 2018.


Foto: Zdenko Vanjek

2018-01-24T13:24:06+01:0024. Siječanj, 2018.|Kultura|