Futsal Week Ivanić-Grad

Ovog vikenda u Sportskoj dvorani Žeravinec u Ivanić-Gradu održao se međunarodni turnir u dvoranskom nogometu na kojem su nastupile reprezentacije Finske, Mađarske i Kine.

Organizator turnira je bila tvrtka Futsal Week čiji su suosnivači futsal djelatnici Mićo Martić, Matija Đulvat i Marko Šimurina, a koja se bavi organiziranjem međunarodnih turnira i kampova u cilju promocije i unaprjeđenju kvalitete futsala u Hrvatskoj, svijetu ali i na lokalnoj razini.

Prije samog turnira održano je prigodno druženje svih sudionika i organizatora turnira, a mi smo iskoristili priliku da popričamo s čelnim ljudima nacionalnih selekcija koje su gostovale u Ivanić- Gradu.

Krenuli smo sa šefom kineske delegacije Rogerom Luom koji nam je ispričao kakva je trenutna situacija kada je u pitanju Futsal u ovome, jednom od najbrže rastućem tržištu na svijetu:

POSLUŠAJTE RAZGOVOR (3:10)

Izbornik Mađarske reprezentacije je Sito Rivera, veliko ime u svijetu futsala, trener brojnih trofejnih klubova u Španjolskoj i Italiji, te izbornik nekoliko nacionalnih selekcija. Upitali smo ga gdje se trenutno Mađarska nalazi na svjetskoj futsal karti?

POSLUŠAJTE RAZGOVOR (1:58)

Finska futsal tradicija nam je prije turnira u Ivanić- Gradu bila nepoznanica skoro kao i kineska. Jedina poveznica je bivši kapetan i izbornik hrvatske reprezentacije, te danas aktualni finski izbornik Mićo Martić, koji je ujedno i suorganizator turnira i jedan od osnivača Futsal Weeka. Pitali smo kako ide promocija ovog sporta u Hrvatskoj:

POSLUŠAJTE RAZGOVOR (1:58)

Turnir je otvoren utakmicom Finska- Kina. U utakmici visokog tempa Finska se pokazala kao bolja momčad kontrolirajući igru i stvarajući veći broj prilika. Ipak susret je bio rezultatski neizvjestan do 15 minuta prije kraja kada je za 3:1 Finska zabila iz auta tako što je lopta nesretno okrznula kineskog igrača i ušla u vlastiti gol. Finci su do kraja utakmice zabili još dva gola za uvjerljivu pobjedu 5:1, a Kina usprkos igranju bez golmana u zadnjih 5 minuta utakmice nije uspjela promijeniti rezultat.

U drugoj utakmici između Mađarske i Kine krajnji ishod je bio puno neizvjesniji. Kinezi su poveli na početku drugog poluvremena nakon akcije iz kornera. Mađarska je uzvratila 5 minuta kasnije, da bi do pobjede došli šest minuta prije kraja utakmice. Usprkos nekoliko dobrih prilika s obje strane konačni rezultat je ostao 2:1 za Mađarsku.

O pobjedniku turnira tako je odlučivala posljednja utakmica između Finske i Mađarske. Iako se očekivala izjednačena utakmica Finska je rano povela sa dva prekrasna pogotka što je prelomilo susret. Mađari su do kraja utakmice radili pritisak i uspjeli smanjiti na gol razlike, no Finci se ubrzo vraćaju i na kraju zasluženo slave 4:1 i osvajaju turnir u Ivanić- Gradu.

Za najboljeg igrača proglašen je Miika Hosio iz Finske,a najbolji strijelac je Panu Autio, također iz Finske. najbolji golman je Gyula Toth iz Mađarske, dok je nagradu za Fair-play dobila momčad Kine.

U sklopu turnira odigrane su i dvije prijateljske utakmice. Prva između reprezentacije Finske i izabrane momčadi Ivanića završila je očekivanom pobjedom Finaca 5:1. Domaća momčad je pružila dostojan otpor no više od počasnog gola Tomislava Hadaša ipak nije mogla.
A u možda najzanimljivijoj utakmici ovoga vikenda Futsal Dinamo i Kina odigrali su neodlučeno 3:3. Zagrepčani su imali prednost na poluvremenu 3:1, no Kinezi su nastavku u poluvremenu punom prilike uspjeli doći do izjednačenja minutu prije kraja susreta.

Turnir je kvalitetom opravdao imena koja su na njemu nastupila. Ivanić- Grad je tri dana bio domaćin vrhunskog dvoranskog nogometa kojeg su pokazali tri nacionalne selekcije i jedan od najjačih domaćih klubova.

A kako to inače biva u našem gradu, ostaje još jednom žaljenje što ovaj spektakl nije vidjelo više građana jer je pitanje kada će se u Ivanić- Gradu ponovo moći gledati futsal na svjetskoj razini.

Prilog pripremio: Siniša Klasić
Fotografije: Zdenko Vanjek

2017-09-05T10:43:41+02:005. Rujan, 2017.|Sport|